Sider

mandag 29. juni 2015

Fantastisk dag!

I dag, halv ti var det liv i folket! Da skulle det bunkres mat :-) ICA næra ble inntatt med stor entusiasme. Vi ranet alle de grove rundstykkene de hadde, kjøpte skinke og ost og enda flere fine rundstykker. En lang kanelstang ble også kjøpt inn. Melk og juice havnet i handlekurven. Frokosten var klar!!! Ellers handlet vi med begge hender annen mat som vi behøver å ha med videre. 

Etter innkjøp, ompakking og opplasting begynte vi å gå mot neste mål på reisen nemlig vannverksmuseet i Porjus.For dere som reiser opp hit anbefaler vi dere å stikke innom! For oss som er på denne reisen var det helt uunnværlig og fascinerende opplevelse. 


Selve bygget er virkelig erverdig. Toppen på dette kraftverket er utsmykket med en krone.  Bygget ble lagd mellom 1910 og 1915. Det gikk ikke veg til Porjus da, så all material måtte bæres for hånd! Historien er fantastisk og den gir så mye mening og innsikt for oss som faktisk har padlet fra det øverste vannet, og som skal videre der elva renner ut i Luleå. Det nye vannverket i Porjus står faktisk for 10 % av Sveriges produksjon av strøm. For å sette det hele i perspektiv så er 50% av all elektrisitet i landet vannkraft og 50% er kjernekraft. 


Vi fikk guidet omvisning i bygget, og fikk også bli med 50 meter under jorden til maskinrommet. Dette er en av i alt 9 turbiner. 
Da kraftstasjonen skulle åpnes var det den 1. Verdenskrig. Kongen skulle komme fra Stockholm for å åpne stasjonen, men på grunn av krigen turte de ikke sende han avgårde. Derfor ble anlegget åpnet av kongen via telefon! 

For å forsøke å illustrere hvor fint bygget var kan jeg nevne at alle panelene og instrumentene i kontrollrommet var bygget inn i marmor fra Sverige og Italia!

Som dere kanskje forstår var dette en opplevelse som fascinerte meg, og som jeg kunne skrevet mye mer om. Men nok er nok ;-)

Etter museumsbesøket gikk vi videre i ca 2 km for å finne en trygg nedgang til elven. Der padlet vi 6 km på 1 time. Vi fikk god hjelp fra strømmen av fossen langt oppe i dalen. Da kosepadla vi bare :-) 


Så ventet enda en demning og mere bæring. Dette ble dagens siste økt på 4,5 km. 120 høydemeter. 

Nå har vi funnet camp og spist fredagstaco til middag/kvelds! 

God natt alle sammen!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar